Guvernul nici măcar nu-şi mai propune ca România să adopte euro peste patru ani. A avansat în schimb intervalul 2013-2014 pentru intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, etapă premergătoare adoptării monedei europene care durează doi ani, informează Mediafax.
În documentul privind noul program de convergenţă, citat de Mediafax. se menţionează perioada 2011-2014 pentru intrarea României în ERM-II, deşi în documentul din vară era dat ca termen anul 2012, şi nu se pomeneşte nimic despre adoptarea monedei unice europene la 1 ianuarie 2015.
Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro, infomează Mediafax.
De altfel, încă de săptămâna trecută appruseră documente care anunţau intenţia Guvernului de amânare a aderării României la zona euro cu 1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015.