Guvernul român a renunţat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro. Cel puţin aşa reiese din proiectul noului program de convergenţă pentru perioada 2011-2014, document obţinut de Mediafax şi pe care Executivul urmează să îl transmită Comisiei Europene.
Pentru a adopta euro, România trebuie mai întâi să adere la mecanismul ratei de schimb II (ERM II). Bucureştiul vrea să intre în acest mecanism "în perspectiva anilor 2013-2014", după cum arată proiectul amintit, fără nici o referire exactă la momentul adoptării monedei euro.
Documentul precedent, elaborat de Guvern în primăvara lui 2010 arăta că leul nu va putea intra în ERM II "mai devreme de 2012", iar pentru trecerea la euro era stabilit termenul 1 ianuarie 2015.
Mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au vorbit în ultima perioadă despre posibilitatea amânării intrării României în zona euro.
Pe de altă parte, acelaşi program de convergenţă arată că Guvernul mizează pe dublarea volumului investiţiilor străine în următorii trei ani, adică la 5,8 miliarde de euro.
Executivul intenţionează ca în acelaşi interval să reducă la jumătate plafonul garanţiilor de stat, care pot fi emise de Ministerul Finanţelor şi autorităţile locale, pentru a diminua riscul bugetar.
În fine, consumul privat îşi va relua avansul după contracţia severă din anii precedenţi, dar poate fi limitat din cauza "majorării neprevăzute" a unor impozite şi a creşterii de preţuri la petrol şi alimente la nivel mondial, mai arată Guvernul.
Programul de convergenţă este revizuit anual şi trimis la Bruxelles, după aprobarea sa de către Guvern.
Guvernul român a renunţat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro. Cel puţin aşa reiese din proiectul noului program de conve