Câţi dintre adulţii de azi îşi pot imagina o clasă fără catedră pentru profesori şi fără bănci pentru elevi? Cine ar crede că un elev poate învăţa foarte bine chiar dacă nu are teme de casă şi nu dă teste? Aşa se întâmplă în unele şcoli şi grădiniţe din Oradea, care au implementat sisteme de educaţie alternativă.
Mulţi părinţi au îmbrăţişat cu entuziasm metodele de predare ale pedagogiilor Waldorf, Step by Step şi Freinet, chiar dacă asta înseamnă ca micuţii lor să facă şcoala altfel de cum au făcut-o ei. Atât cei mari, cât şi cadrele didactice au înţeles că societatea e diferită faţă de cea de acum 20-30 de ani, aşa că e firesc ca şi pedagogia să fie diferită.
Acelaşi scop, mijloace diferite
Alternativele educaţionale apărute după 1990 sunt pedagogii acreditate de Ministerul Educaţiei, care respectă programa şcolară, dar au metode diferite de a o aplica faţă de şcoala clasică, rezumată de multe ori la o ecuaţie pe cât de simplă, pe atât de păguboasă: dascălul predă, elevul notează.
Pentru preşcolarii din Oradea, astăzi există o singură alternativă: Waldorf. Grădiniţa Luceafărul a implementat acest sistem anul trecut, cu două secţii în limba română şi una în maghiară. Metodele pedagogice sunt mai artistice: aproape tot timpul micuţii cântă, dansează, desenează, iar talentele şi abilităţile lor ies astfel la suprafaţă. Nu există grupe de vârstă, micuţii fiind amestecaţi, indiferent câţi ani au, căci asta îi ajută să se integreze mai uşor.
Directoarea grădiniţei, Lidia Petrica (foto), afirmă că părinţii sunt mulţumiţi de sistem, drept urmare are grupele pline: "Părinţii spun că pedagogia este la înălţimea aşteptărilor lor". Singurul cost al părinţilor e contribuţia lunară pentru masa copiilor, iar înscrierea se face prin depunerea dosarului, ca la oricare altă grădiniţă.
Afară cu băncile
Părinţii care caută o alternativă educaţio