Cu un preşedinte fost maestru al şahului, Armenia este prima ţară care include şahul pe lista materiilor şcolare obligatorii, informează BBC News.
Armenia va cheltui circa 1,5 milioane de dolari pentru ca elevii cu vârste mai mari de şase ani să înveţe şah. Autorităţile consideră că astfel le va fi încurajată gândirea critică.
Întrebarea care se pune este: cât va ajuta studiul acestui joc al minţii în dezvoltarea intelectuală a copiilor?
Surpinzător sau nu, există ceva studii care să susţină punctul de vedere al autorităţilor din Armenia.
Un studiu întins pe doi ani, realizat de profesorul american Stuart Marguilies, a arătat că studierea şahului în şcoala generală duce la îmbunătăţirea capacităţilor de citire ale elevilor.
Un alt studiu realizat de profesorul Peter Dauvergne, care este şi un maestru al acestui joc, arată că studierea şahului are ca efect creşterea nivelului de inteligenţă.
Malcolm Pein, preşedintele executiv al Programului de aducere a şahului în şcolile britanice, consideră că acest joc le dezvoltă micuţilor gândirea şi capacitatea de analiză, le stimulează concentrarea şi îi învaţă să-şi asume răspunderea pentru propriile acţiuni.
De asemenea, acesta consideră că este o modalitate extraordinară de integrare a celor cu dizabilităţi sau cu un fizic mai puţin dezvolatt care nu se pot impune în alte sporturi.
Deşi mulţi cred că măsura luată de armeni este una bună, atrag atenţia asupra materiilor la care se va renunţa pentru a face loc şahului într-o programă şcolară şi aşa supraaglomerată.
Ţara unde preşedintele este şi şeful Federaţiei de Şah
Armenia are o cultură aparte pentru acest sport al minţii: campionatele se transmit pe ecrane uriaşe în pieţele publice din întreaga ţară, iar maeştrii sunt adevărate staruri.
Poate că Armenia pare o ţară mică, cu cele 3,2 milioane de