Strămoşii niponi au lăsat urmaşilor sute de atenţionări crestate în piatră. Unul dintre aceste avertismente a salvat un sat întreg din calea tsunamiului din 11 martie.
Trecutul agitat al Japoniei, situată la întretăierea a patru plăci tectonice şi lovită frecvent de cutremure, i-a determinat pe strămoşi să răspândească de-a lungul coastelor japoneze astfel de "pietre de avertisment" prin care să atenţioneze generaţiile viitoare de pericole. Unele din pietre au peste 600 de ani vechime. "Pietrele de tsunami sunt avertismente transmise peste generaţii care le spun descendenţilor să evite suferinţele prin care au trecut strămoşii lor", a declarat Itoko Kitahara, profesor specializat în catastrofe naturale de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto. Multe alte sate au ignorat inscripţiile de pe pietre, considerându-le relicve ale unei epoci apuse, şi au început să înalţe case mai apropiate de coastă. Pentru mulţi, aceasta s-a dovedit o eroare fatală.
FOTO: Daily Mail Obeliscul care a salvat viaţa unei comunităţi
O astfel de piatră le-a atras atenţia celor 34 de locuitori ai satului Aneyoshi, situat în nordul arhipelagului, într-o zonă geografică cu risc seismic ridicat, Iwate. "Nu vă construiţi casele mai departe de acest punct. Valuri uriaşe venite din mare au ucis aici oameni!" era mesajul de atenţionare gravat pe una dintre pietre, înaltă de un metru şi jumătate. Sătenii nu au ignorat avertismentul din vechime şi au supravieţuit dezastrului din 11 martie, scrie Daily Mail. În plus, piatra Aneyoshi spune că "gospodăriile construite la înălţime asigură pacea şi fericirea urmaşilor noştri".
Deşi satul nu a fost afectat de această dată, tot a pierdut o familie. Mihoko Aneishi, de 36 de ani, şi cei trei copii ai săi au fost măturaţi de val în timp ce se aflau în maşina lor într-un oraş învecinat. ,,Bătrânul" satului, Tamishige Kimura, în vârstă