Ce poate face o persoană, dacă nu are bani să meargă la dentist?
Chiar dacă preţurile lucrărilor dentare sunt mult mai mici decât în alte ţări europene, românii nu au banii necesari pentru a-şi trata problemele stomatologice. De aceea, este primordială prevenirea apariţiei cariilor sau a infecţiilor. "Pentru cei strâmtoraţi există cabinete stomatologice care colaboreaza cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acestea vin în ajutorul pacientului cu reduceri substanţiale, iar costuri sunt din start mult mai mici. Din păcate, nu există gratuităţi", ne-a spus dr. Livia Neacşu.
Cu toate că am o igienă riguroasă, cariile apar! Există o predispoziţie către a face carii?
Dr Neacşu: Da! Sunt anumiţi factori genetici cu care suntem înzestraţi de la natură. Nu toţi oamenii sunt predispuşi, dar există un număr destul de mare al acestor pacienţi. Totodată, o alimentaţie necorespunzătoare, care produce diferite carenţe în mineralele sau vitaminele din organism, poate provoca apariţia lor. Vinovaţi mai sunt şi consumul exagerat de zahăr, lipsa fluorului din apă şi periajul dentar ineficient.
Este adevărat că dacă pasta de dinţi nu este scumpă, vom face carii mai repede? La ce trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o pastă de dinţi?
Dr. Neacşu: Nu este foarte important preţul pastei de dinţi, pentru că nu este suficientă doar aplicarea pastei. Cel mai important factor în curăţarea dinţilor este partea mecanică a periajului. Însă există o gamă variată de paste ce conţin substanţe active în diferite concentraţii, cu acţiune specifică de remineralizare, de scădere a sensibilităţii, substanţe antiplacă, substanţe antiinflamatoare etc.
Dinţii strâmbi sunt o problemă des întâlnită la români. Poate chiar prea des. Cum ne afectează dinţii nealiniaţi corect, sunt doar un impediment estetic?
Dr. Neacşu: Din păcate, nu doar aspectu