O suită de balerini talentaţi şi două probe au fost ingredientele a două zile în care mişcările graţioase au fost cuvinte-cheie la Timişoara. Elevii au făcut performanţă, dar organizarea concursului a lăsat de dorit, dascălii fiind nevoiţi să scoată bani din propriile buzunare.
Sute de balerini din întreaga ţară s-au întrecut la Timişoara, în cadrul Olimpiadei Naţionale de Coregrafie. Scena de la Opera din Timişoara a vibrat pe muzică de operă, în timp ce tinerii au concurat pentru premiile puse în concurs. Dacă balerinii au dat dovadă de perseverenţă şi conştiinciozitate, profesorii spun că autorităţile nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Emoţia elevilor a fost dublată în culise de problemele organizatorice.
Omul din culise
Majoritatea dansatorilor visează la o carieră în afara ţării
Sorin Bătică este profesorul de coregrafie al echipei de la Timişoara. Chiar dacă nu intra în atribuţiile sale, dascălul s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă organizarea din spatele scenei. De la sonorizare la lumină sau aranjare scenică, Bătică s-a implicat ca un tată pentru copiii lui. Bărbatul spune că le-a plătit şi transportul unor elevi, ca să nu fie probleme.
„Nu a venit aproape nimeni, din rândul publicului. Asta pentru că nimeni nu s-a ocupat de promovare. În plus, o olimpiadă pe filiera vocaţională nu seamănă cu una de cultură generală. Două zile nu au fost de ajuns. A fost un stres atât pentru elevi, cât şi pentru membrii juriului", povesteşte Sorin Bătică, şef catedră de Coregrafie la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu" din Timişoara.
El spune că a fost nevoit să scoată bani din propriul buzunar pentru a asigura onorariul invitaţilor. „Am vrut să fac ceva deosebit la deschidere. Am invitat o seamă de personalităţi să danseze. Unii au cerut onorariu. Inspectoratul Şcolar le-a asigurat transportul, iar pentru cazare