După pleiada de asociaţii de la ASE, şi studenţii la relaţii internaţionale se organizează şi încearcă să tragă o punte către practicieni.
Recent, notabilităţi din domeniu s-au întâlnit la o masă rotundă pentru a discuta situaţia educaţiei şi cercetării în România, în aceste domenii, cu ocazia lansării Centrului Român pentru Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate (RISS).
Dacă studenţii la economie sau politehnică îşi mai găsesc joburi part-time în timpul facultăţii, pentru cei de la RI oportunităţile profesionale sunt mai reduse deşi, în ultimul timp, interesul organizaţiilor în acest sens a început să crească.
Stagii de practică
„Colegii noştri pot aplica pentru intershipuri în instituţii ale statului sau organizaţii internaţionale. Însă, de cele mai multe ori, acestea se dovedesc a fi insuficiente, atât cantitativ, cât şi calitativ, necesitatea suplimentării cunoştinţelor nefiind satisfăcută pe deplin", explică Sorina Ciotîrcă, vice-preşedinte al centrului RISS.
„În cazul organizaţiilor internaţionale, situaţia stă puţin altfel, stagiile fiind plătite, iar procesul de selecţie mult mai riguros. Vom încerca prin programele noastre să îmbunătăţim calitatea aplicaţiilor pentru aceste instituţii." Centrul va organiza o şcoală de vară, conferinţe, dezbateri, traininguri, vizite de studii şi va edita o revistă de RI, studii de securitate şi geopolitică.