Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au recunoscut, abia ieri, că site-ul lor a fost spart, săptămâna trecută, de hackerul român TinKode. În acest timp, autorul se bucură de laude, primeşte oferte de muncă de la cei pe care i-a atacat şi... are grijă să nu devină dependent de calculator. Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au recunoscut, abia ieri, că site-ul lor a fost spart, săptămâna trecută, de hackerul român TinKode. În acest timp, autorul se bucură de laude, primeşte oferte de muncă de la cei pe care i-a atacat şi... are grijă să nu devină dependent de calculator.
Porecla TinKode a devenit cunoscută printre hackeri, dar şi printre companiile mari din toată lumea, în decembrie 2009. Atunci, românul de 20 şi-un pic de ani a reuşit să spargă site-uri ale giganţilor NASA şi Kaspersky. Acesta a reprezentat însă doar începutul, iar următoarele victime au fost companii de renume, cărora TinKode le-a umilit sistemele de securitate. Rând pe rând, au fost sparte site-urile Marinei Regale Britanice, MySQL, YouTube, Yahoo, iar cea mai recentă victimă a fost Agenţia Spaţială Europeană.
“Am învăţat singur tot ce ştiu, mai ales că informaţiile cele mai multe sunt publice, trebuie doar să ştii ce să cauţi. Printre primele «victime» mai serioase a fost NASA, dar, dacă stau să caut 15 minute în serverele lor, şi acum o să găsesc vulnerabilităţi importante”, ne-a povestit în exclusivitate hackerul, care susţine că şi-a descoperit acest hobby acum aproape cinci ani.
Românul preferă să nu se ştie prea multe detalii despre el. Pe de o parte, îi place misterul care îi intrigă pe toţi ceilalţi, pe de altă parte, ştie că tot ceea ce face nu este tocmai legal şi astfel se protejează. Singurul lucru care i-a împiedicat pe reprezentanţii companiilor să depună plângere împotriva lui e că atacurile lui TinKode îi ajută să îşi îmbunătăţească sistemele de