Preşedintele francez şi premierul italian cer Comisiei Europene să analizeze reintroducerea temporară a controlului la graniţele interne ale Schengen. Sarkozy şi Berlusconi au trimis UE o scrisoare în care pledează pentru modificarea acordului Schengen. Analiştii spun că este o strategie electorală a celor doi.
La aproape 26 de ani de la semnarea documentului care revoluţiona conceptul de Europă unită, preşedintele Sarkozy şi premierul Berlusconi au cerut, în urma unui summit franco-italian, organizat la Roma, restricţionarea liberei circulaţii în spaţiul Schengen. S-ar aplica în „cazuri de dificultăţi excepţionale în gestionarea graniţelor externe comune, în condiţii care urmează să fie definite".
Situaţia excepţională invocată de cei doi sunt cele peste 23.000 de imigranţi nord-africani, majoritatea tunisieni. Berlusconi a explicat că în scrisoarea comună trimisă preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, Parisul şi Roma cer „o mai bună colaborare" a ţărilor europene cu statele aflate la sud de graniţa UE.
Summitul de la Roma a fost organizat pentru a pune capăt harţei franco-italiene pe tema imigranţilor din nordul Africii. Italia a iritat Franţa acordând permise de şedere temporare refugiaţilor tunisieni. Ca ripostă, autorităţile franceze au blocat toate trenurile cu imigranţi veniţi din Italia. Ca să calmeze Parisul, Silvio Berlusconi a revenit cu o precizare în care asigura că doar tunisienii ajunşi în Italia până la 5 aprilie vor primi permisul. Problema părea că se rezolvă de la sine.
Incidentele au fost folosite ca un pretext pentru o strategie antiimigraţie. „Este o problemă de bun-simţ. Nu putem primi pe toată lumea", a explicat deunăzi, cu francheţe, Henri Guaino, consilierul special al preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Controale fără garduri de sârmă