Vrei să scrii un mesaj «tare» de Paşte? Te uiţi pe internet şi găseşti nenumărate variante, care de care mai inspirate şi mai şugubeţe.
Toţi trimitem, de sărbători, mesaje cuviincioase rudelor, prietenilor, colegilor şi celor cu care, dintr-un motiv sau altul, vrem să păstrăm o bună relaţie. De Crăciun şi de Sf. Paşti, aceste mesaje sunt oarecum canonizate. „Crăciun fericit!", „Sărbători fericite!", sau „Hristos a Înviat!" (cu corelativul „Adevărat a Înviat!") sunt formule inevitabile, reînnoind, an de an, o veche tradiţie. Poţi, evident, să „personalizezi" mesajul cu un adaos circumstanţial, legat de persoana căreia i te adresezi sau de o anumită împrejurare. În general însă, nimeni nu se aşteaptă la capodopere literare sau metafizice. Sărbătorile nu sunt „ocazii" festive ale propriei creativităţi. Rostul lor nu e seducerea destinatarului sau exhibarea talentelor personale, oricât de năvalnice. E vorba strict de un gest de solidaritate spirituală, caldă, pacificatoare, discretă. Pentru declaraţii de amor, giumbuşlucuri rimate, glumiţe sprinţare, jocuri de cuvinte şi fineţuri retorice se pot folosi celelalte zile ale anului.
De la o vreme însă, şi datina exprimată laconic, şi inflaţia lirică privată pierd teren dinaintea unei soluţii noi, stupefiant hibride: un amestec de gata-făcut şi fantezie delirantă, puse laolată în ample liste de propuneri „virtuale", din care „clienţii" se pot inspira fără efort. Vrei să scrii un mesaj „tare" de Paşte? Te uiţi pe internet şi găseşti nenumărate variante, care de care mai inspirate şi mai şugubeţe. Nu mai trebuie să te resemnezi stilistic, adoptând „obositele" urări „clasice". Nici să te căzneşti inventând versiuni de o barocă subtilitate. Au gândit alţii pentru tine. Răsfoieşti site-uri isteţe şi „te-ai scos". Mai toate sugestiile valorifică drăgălaş figura iepuraşului. Exemple: „Iepuraşul mustăcios e de Paşte