Plenul Senatului a adoptat marţi în unanimitate o declaraţie oficială prin care se comemorează 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, exprimându-şi solidaritatea faţă de poporul ucrainean, mai ales în contextul accidentului de la centrala Fukushima din Japonia, potrivit NewsIn.
Declaraţia notează impactul social, economic şi uman al "celui mai grav accident din istoria exploatării energiei nucleare", are cărui efecte se resimt şi astăzi, şi subliniază importanţa utilizării sigure a energiei nucleare mai ales în contextul tragediei de la Fukushyma. Mai mult, Senatul îşi exprimă compasiunea faţă de victimele directe şi indirecte ale accidentului nuclear şi solidaritatea faţă de poporul ucrainean.
În declaraţie, senatorii arată că energia nucleară este folosită în 34 de state pe plan mondial, printre care şi România, iar riscurile acesteia depăşesc graniţele naţionale şi s-ar putea întinde pe perioade de "zeci de ani", şi astfel salută eforturile şi contribuţia Uniunii Europene şi a comunităţii internaţionale pentru a asigura eliminarea riscurilor pentru mediu, în special iniţiativa Comisiei Europene pentru elaborarea unui mecanism de testare a centralelor de pe continent.
Nu în ultimul rând, senatorii notează importanţa creării unui sistem de testare obiectiv, care să fie aplicat la nivel mondial, şi încurajează statele cu programe nucleare să aloce resurse suficiente pentru funcţionarea corectă a autorităţilor care reglementează utilizarea energiei nucleare, precum şi dezvoltarea unor programe de cercetare şi inovare în acest domeniu.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, acum 25 de ani.
Plenul Senatului a adoptat marţi în unanimitate o declaraţie oficială prin care se comemorează 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, exprimându-şi solidaritatea faţă de poporul ucrainean, mai ales în con