Preţul ridicat al petrolului va aduce câştigurile din acest trimestru ale companiilor petroliere aproape de nivelurile de dinaintea declanşării crizei mondiale. ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, ar putea anunţa un profit în creştere cu 50%, iar Chevron şi ConocoPhilips cu o treime mai mare.
Cu toţii ne aducem aminte de cel mai glorios moment al erei petroliere, adică luna iulie 2008, când barilul de ţiţei atingea recordul absolut de 147 de dolari. Petroliştii îşi frecau mâinile cu satisfacţie, anunţând profituri exorbitante trimestru după trimestru. Spre exemplu, americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, afişaseră pentru acel an un câştig de 45,2 miliarde de dolari, mai mult decât obţinuse vreodată o companie americană listată.
În primul trimestru al acestui an, soarta a zâmbit din nou granzilor mondiali ai petrolului, întrucât preţul ţiţeiului a avut o medie de peste 100 de dolari, cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010. Prin urmare, câştigul din acest trimestru al Exxon ar putea creşte chiar şi cu 50%, iar următorii doi giganţi petrolieri ameriani, Chevron şi ConocoPhilips, ar putea obţine cu 33% mai mult, scrie „Wall Street Journal".
Rafinăriile îşi revin
Barilul a ajuns în acest zile la 113 dolari la New York şi la 124 de dolari la Londra şi abia se fac calculele pentru primele trei luni, deci, până la finele anului, ţiţeiul are toate şansele să ducă profiturile companiilor la noi maxime istorice. Mai mult, diferenţa mare dintre cotaţiile petrolului american şi cel european împarte piaţa, până acum omogenă. Pe de-o parte, o mare pondere a producţiei giganţilor americani vine din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, unde cotaţia europeană este de referinţă.
Pe de altă parte, faptul că preţul la bursele americane a rămas în urmă ajută companiile axate pe rafinare. În 200