Biroul european de statistică a pus ieri pe jar autorităţile de la Bucureşti, după ce şi-a exprimat unele reţineri legate de „calitatea datelor transmise de România“. După ce a revizuit deficitul bugetar al Greciei şi al Marii Britanii, Eurostat ar putea face acelaşi lucru şi în cazul României. Motivul: datoriile companiilor de stat.
Finanţele au transmis, ieri, că deficitul bugetar este de 1% din PIB după primele trei luni. S-ar putea spune că Guvernul este în grafic, în condiţiile în care ţinta convenită cu finanţatorii externi pentru întregul an este de 4,4% din PIB. Scăderea este semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv de peste 3,2 miliarde de lei. Tot ieri însă, biroul european de statistică a publicat un document care ar putea schimba raportările trecute ale autorităţilor române, inclusiv ţintele convenite cu FMI.
„Eurostat îşi exprimă rezervele cu privire la calitatea datelor raportate de România, din cauza incertitudinilor legate de impactul unor companii de stat asupra deficitului bugetar în cadrul sistemului ESA95, la capitolul «alte conturi de încasări şi plăţi»", a transmis biroul european de statistică. Este vorba despre CFR Infrastructură şi Termoelectrica. Regula europeană este ca întreprinderile de stat care se finanţează în proporţie de peste 50% din fonduri bugetare pe durata a mai mult de trei ani să se consolideze în deficitul bugetar.
Potrivit Consiliului Fiscal, totalul datoriilor restante
către bugetele de asigurări sociale ale companiilor publice se ridicau la 2% din PIB la finalul anului trecut. Aceste întreprinderi au beneficiat, în mod repetat, de anumite „înlesniri" din partea statului. Astfel, între 2006 şi 2010, reducerile de arierate prin măsuri administrative în cazul primelor 150 de companii de stat au totalizat şase miliarde de lei, principalii beneficiari fiind CFR SA, Termoelec