Într-un moment în care ţările din zona euro sunt confruntate cu provocarea teribilă a unor state membre care nu-şi mai pot plăti datoriile imense, două ţări păreau a nu avea probleme din această perspectivă: Statele Unite şi Japonia. Ultima rulează chiar cu o datorie publică ameţitoare, dublă faţă de economia sa, însă nu caută finanţare în exterior, iar propria piaţă financiară are avantajul unor împrumuturi extrem de ieftine. Statele Unite însă a împrăştiat datoria sa prin lume.
Vorbim de o datorie publică de 14.000 de miliarde de dolari, aproximativ egală cu 9.800 de miliarde de euro, care cântăreşte cât 91,6% din economie. E adevărat, vorbim de cea mai mare economie din lume. China şi alte state care au plasamente în obligaţiunile suverane americane au finanţat practic mai mult de o treime, aproape 5.000 de miliarde de dolari, din această imensă datorie. Sistemul american de bănci centrale, Federal Reserves, controlează 1.200 de miliarde din datoria americană. Restul este jucat pe pieţele financiare de către companii de asigurare, fonduri de pensii şi investitori obişnuiţi. Piaţa obligaţiunilor de trezorerie americane este cea mai fluidă din lume, iar Federal Reserves are reputaţia că o mânuieşte cu abilitate.
Îngrijorarea agenţiei de rating se referă la abilitatea Administraţiei de la Washington de a reduce un deficit suficient de mare pentru a asigura o creştere masivă a datoriei americane, ceea ce ar putea injecta nervozitate în pieţele financiare. Statele Unite rulează cu un deficit bugetar anual de 1.600 de miliarde de dolari, care reprezintă 10,6% din produsul său intern brut.
La două zile distanţă de la avertismentul S&P, preşedintele Barack Obama a lansat propunerea sa de buget pentru anul fiscal 2012, în care admite că deficitul fiscal trebuie redus. Vorbeşte chiar de declanşarea unui mecanism de siguranţă pentru menţinerea sub contro