De la începutul anului, poliţiştii de frontieră tulceni au confiscat 3.725 kilograme de peşte pe care diverse persoane le deţineau, fără a poseda documente de provenienţă ori le obţinuseră prin practicarea ilegală a pescuitului.
În această perioadă au fost reţinute 10 ambarcaţiuni, 136 de plase monofilament cu lungimea totală de 7.000 metri şi alte 71 unelte de pescuit.
Pe numele persoanelor care au încălcat legislaţia în domeniu, în funcţie de gravitatea faptei, au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
Astfel, în perioada 1 ianuarie - 18 aprilie 2011, poliţiştii de frontieră au constatat 81 infracţiuni de braconaj piscicol şi 98 de contravenţii, valoarea amenzilor aplicate fiind de 13.800 lei.
Cea mai mare cantitate de peşte -2.235 kg - a fost confiscată de catre poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Tulcea.
Motivaţia principală a celor care practică braconajul piscicol - în perioadele de prohibiţie, fără autorizaţie sau cu unelte de pescuit interzise prin lege - este, în primul rând, obţinerea de profituri substanţiale, neimpozabile şi cu minim de efort, ignorând legislaţia specifică şi aducând prejucidii mari fondului piscicol existent.
„Totodată, reamintim că pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice este interzis în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 zile, în perioada 4 aprilie - 18 mai inclusiv, iar în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale sunt instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durata de 90 zile, in perioada 4 aprilie - 2 iulie inclusiv“, spune Natalia Agighioleanu, p