Italia, Germania şi Rusia şi-au depus candidatura pentru a găzdui a opta ediţie a competiţiei organizate de Federaţia Internaţională a Sporturilor pentru Nevăzători (IBSA). Primul turneu oficial s-a disputat în Brazilia, în 1980. Italia, Germania şi Rusia şi-au depus candidatura pentru a găzdui a opta ediţie a competiţiei organizate de Federaţia Internaţională a Sporturilor pentru Nevăzători (IBSA). Primul turneu oficial s-a disputat în Brazilia, în 1980.
Participanţii la Campionatul European din iulie vor demonstra că expresii folosite des în fotbal, precum “a-şi simţi coechipierul” sau “a pasa în orb”, nu sunt simple cuvinte aruncate în vânt. Turneele finale continentale şi mondiale de fotbal pentru orbi se desfăşoară constant începând din 1997, conform unui regulament adaptat după normele FIFA. Competiţiile sunt împărţite în două sau trei secţiuni: una dedicată orbilor şi altele pentru persoanele cu diferite grade de miopie avansată.
Ochii au o protecţie specială
Indiferent de gravitatea deficienţelor de vedere, toţi jucătorii de câmp au ochii acoperiţi cu o protecţie specială, pentru a asigura condiţii egale de joc. Excepţie de la această regulă fac portarii, care nu sunt niciodată complet orbi, dar nu au voie să-şi părăsească propriul careu. În plus, mingea este dotată cu un dispozitiv special, care emite sunete când e lovită, pentru a permite jucătorilor să o localizeze în timpul meciului.
Brazilia, «regina» lumii
Franţa este deţinătoarea trofeului european, impunându-se în 2009 pe teren propriu, la Nantes, în finala cu Anglia (3-2). Campioană mondială en-titre este Brazilia, care a câştigat competiţia găzduită anul trecut de Anglia, după 2-0 în finală cu Spania.
Regulament
se joacă pe teren de dimensiuni reduse, înconjurat de panouri;
fiecare echipă e formată din 4 jucători şi un portar;
cu excepţia portarilor, fi