Franţa şi Italia sunt favorabile modificării tratatului Schengen în "circumstanţele excepţionale" din prezent, a declarat marţi, 26 aprilie, premierul italian, Silvio Berlusconi, după o reuniune cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
"În condiţii excepţionale, credem amândoi că trebuie făcute modificări asupra tratatului Schengen, modificări asupra cărora am decis să lucrăm împreună", spune Silvio Berlusconi, într-o conferinţă de presă comună cu Nicolas Sarkozy.
Şeful Guvernului italian anunţă că împreună cu liderul francez va trimite o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a cere "o colaborare mai largă" a celorlalte ţări europene cu statele din sudul Uniunii Europene. Acestea "nu pot fi lăsate singure", spune oficialul italian.
Franţa şi Italia cer Comisiei Europene "să analizeze posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la graniţele interne" ale statelor membre.
Italia a subliniat că ţările riverane Mării Mediterane se confruntă cu problema imigraţiei din Africa de Nord, din cauza războiului din Libia şi a instabilităţii din Egipt şi Tunisia.
Cât despre Libia, "suntem optimişti", spune de partea sa preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Cei doi lideri s-au întâlnit marţi, la Roma, într-un context tensionat. Disensiunile dintre Franţa şi Italia sunt legate în special de problema imigraţiei şi de intervenţia aliată în Libia.
Supărat că Uniunea Europeană nu-l ajută să rezolve problema imigranţilor care vin din Tunisia, Berlusconi a decis să le acorde o viză temporară de sejur, lucru care a nemulţumit Parisul, întrucât mulţi imigranţi pot ajunge astfel în Franţa.
Nicolas Sarkozy s-a supărat şi el şi a ameninţat că suspendă prevederile legate de Spaţiul Schengen, pentru a relua controlul la frontiere.
Franţa şi Italia sunt favorabile modificării tratatului S