Biroul de statistică al Comisiei Europene – Eurostat – spune într-un raport de astăzi că are rezerve privind datele furnizate de România despre despre unele companii publice (CFR Infrastructură şi Termolelectrica) ce ar putea avea impact asupra deficitului bugetar. Ca reacţie la rezerva exprimată de Eurostat, experţi din Ministerul Finanţelor, BNR şi Institutul Naţional de Statistică (INS) vor verifica din nou datele.
Având supravegherea FMI şi CE, cu siguranţă arieratele bugetului de stat au fost prinse în datele raportate către Eurostat. Semnele de întrebare ridicate de Eurostat vizează alt aspect, care s-ar putea să ne afecteze semnificativ în viitor dacă nu ne facem curat în ograda companiilor de stat cu pierderi.
Conform prevederilor europene, după cum a avertizat şi Consiliul Fiscal, companiile cu capital majoritar de stat care au fost finanţate de la buget cu peste 50% mai mult de trei ani vor fi consolidate în deficitul bugetar.
La aceste companii de stat aflate în pierdere sau având o performanţă financiară deplorabilă se referă Eurostat şi ne cere să revizuim datele. Conform datelor Consiliului Fiscal, la sfârşitul lui 2010, companiile de stat aveau datorii către bugetul de stat echivalente cu 2% din PIB, iar alte 3% din PIB reprezentau arieratele acestora către mediul privat.
Pentru 2010 avem doar estimări, nu şi rezultatele companiilor de stat
Deocamdată, experţi ai MFP, INS şi BNR verifică din nou datele “în vederea identificării de discrepanţe între conturile financiare şi nefinanciare ale CFR Infrastructură şi Termoelectrica SA”, se spune într-un comunicat publicat de INS.
“Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, conform metodologiei europene ESA 95, pe baza datelor raportate în contul de profi