Executivul nu a reuşit până acum să treacă momentul adoptării euro pe agenda publică. Boc a promis ieri că va aduna decidenţii în jurul acestui proiect. Guvernul, Preşedinţia şi BNR vor decide data cea mai potrivită pentru aderarea la zona euro. Ţinta de 2015 – asumată până acum doar de banca centrală – ar putea fi amânată.
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că Guvernul va adopta o decizie legată de termenul de adoptare a monedei euro până la sfârşitul lunii aprilie. Oficialul a precizat că fixarea ţintei se va face în consultare cu Preşedinţia şi Banca Naţională a României. Este pentru prima oară când şeful Executivului anunţă că acest deziderat face obiectul agendei guvernamentale, în condiţiile în care, până acum, termenul adoptării monedei unice - ianuarie 2015 - părea a fi asumat doar de banca centrală.
Guvernul neasumării
Potrivit unor fragmente din proiectul programului de convergenţă pe care Guvernul trebuie să-l transmită Comisiei Europene, România poate intra în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-II) - ce reprezintă anticamera zonei euro - „în perspectiva anilor 2013-2014", şi nu în 2012, cum lăsa să se înţeleagă programul de convergenţă anterior. Acesta preciza, de altfel, că moneda euro va fi adoptată la 1 ianuarie 2015, fapt nespecificat şi în actualul proiect. „Se speculează pe acest program care nu este o variantă oficială. Nu poţi să ai o ţintă pentru ERM-II şi să nu ai una pentru adoptarea euro", a declarat, pentru „Adevărul", preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economiştii spun că aderarea României la zona euro trebuie să reprezinte un proiect naţional, nu un subiect de discuţie izolat. Tot ei punctează că cel care trebuie să ia iniţiativa este Guvernul, care nu şi-a asumat până acum, în mod clar şi oficial, ţinta de 2015. „Executivul este cel care trebuie să fie în centrul acestui proiect naţion