Regimul lui Bashar al-Assad, care se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa, şi-a dezlănţuit unităţile de elită asupra protestatarilor, omorând peste 120 de oameni în ultimele cinci zile şi militarizând mari părţi ale ţării. SUA şi Marea Britanie iau în calcul sancţiuni, deşi oficialii recunosc că nu au prea multe posibilităţi de a pune presiune pe regimul de la Damasc.
SUA pregătesc sancţiuni împotriva membrilor regimului sirian al lui Bashar al-Assad care au ordonat represiunea violentă a protestelor, transmite CNN. Acestea vizează îngheţarea averilor şi interzicerea călătoriilor oficialilor sirieni acuzaţi de abuzuri privind drepturile omului, precum şi interdicţia de a desfăşura afaceri în SUA. „Sancţiunile fac parte dintr-o serie de opţiuni posibile pentru a pune presiune pe regimul sirian şi a-l determina să oprească atacurile asupra protestatarilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că Statele Unite nu au prea multe pârghii de constrângere. Siria s-a dovedit imună la astfel de presiuni în trecut. Sunt deja în vigoare anumite sancţiuni impuse de regimul George W. Bush în 2004, inclusiv interzicerea importurilor şi exporturilor dintre cele două ţări şi măsuri împotriva oficialilor care susţineau extremiştii din Irak. „Nu e acelaşi lucru ca în cazul Egiptului, unde aveam relaţii cu armata şi cu alte instituţii. Puteam folosi şi ajutoarele ca pârghie. Cu Siria, am epuizat toate sancţiunile", a spus oficialul.
Ministerul de Externe britanic a declarat că ia în calcul măsuri similare. Oficiali britanici au spus că ministrul de Externe, William Hague, lucrează cu Uniunea Europeană şi cu ţările arabe „pentru a strânge şuruburile regimului Assad". Cu toate acestea, ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, a declarat că guvernul "nu ia în calcul" o acţiune mili