Candidatele atrăgătoare care trimit CV cu poză au mai puţine şanse de a fi chemate la interviu, comparativ cu cele care au feţe comune. Fotografia ataşată la CV le face rău femeilor arătoase, mai ales dacă recrutarea este făcută de o altă reprezentantă a sexului feminin.
Contrar opiniei generale, a arăta bine nu e întotdeauna un avantaj atunci când vrei să te angajezi. Îţi găseşti un job mai uşor dacă eşti o femeie cu faţă comună decât dacă eşti foarte frumoasă. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de cercetătorii israelieni, care şi-au propus să analizeze în ce fel influenţează frumuseţea obţinerea unui job. Rezultatele cercetării au fost prezentate zilele trecute, la conferinţa anuală Royal Economic Society desfăşurată la Londra.
Mai bine fără poză
Dacă vor să obţină un loc de muncă, femeile frumoase ar trebui să evite ataşarea unei fotografii, spun economiştii israelieni Bradley J. Ruffle şi Ze'ev Shtudin, cei care au coordonat studiul. Cel mai bine e să intri în competiţia pentru un job folosind un CV fără fotografie, pentru că în acest fel ai cele mai multe şanse: cu 22% mai mari decât au femeile neatrăgătoare şi cu 30% mai mari faţă de cele frumoase. Probabilitatea ca o femeie frumoasă să fie „pedepsită" la angajare e cu atât mai mare cu cât persoana care face recrutarea e tot o femeie, se mai arată în studiu.
Dacă recrutarea se face cu ajutorul unei firme specializate, candidatele frumoase sunt mai puţin discriminate. În schimb, dacă angajarea se face prin personalul de resurse umane al companiei, acestea au şanse cu până la 50% mai mici de a fi chemate la interviu, faţă de candidatele obişnuite. Asta se întâmplă pentru că personalul din departamentele de resurse umane este format, în general, din femei. „Este vorba de persoane tinere, care, deseori, nu au parteneri. Aşa că intervine gelozia. Acestea se văd ameninţate de alte f