Cel mai bun randament dintre instrumentele cu risc scăzut este economisirea prin băncile pentru locuinţe. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Dacă aveţi economii în lei şi doriţi să le multiplicaţi cu un risc redus, există mai multe instrumente financiare. Redactorii revistei "Capital" prezintă în ediţia din această săptămână paleta investiţiilor în lei cu risc scăzut, cu ajutorul experţilor de la Erste Asset Management.
Depozitele bancare. Sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor până în limita a 100.000 euro, iar impozitarea câştigului din dobânzi se face prin stopaj la sursă. Dezavantajul major este că nu pot fi lichidate înainte de scadenţă fără pierderea dobânzii, puterea de negociere este redusă, iar dobânzile variază pe un palier larg.
Randamentele anuale, pentru aceste plasamente, sunt cuprinse între 6 şi 8,13%, în funcţie de perioada depozitului.
Obligaţiunile de stat. Au randamente uneori mai bune decât la depozitele bancare. Dezavantajul acestor titluri este că preţurile de vânzare din partea băncilor nu sunt cele mai bune pentru investitor, iar puterea sa de negociere este mică.
Randamentele în acest caz sunt cuprinse între 6,17% şi 6,54% pe an.
Obligaţiunile municipale. Sunt atractive pentru că veniturile din dobânzi nu sunt impozitate. Totuşi, predictibilitatea pe termen lung a randamentelor este mai redusă, întrucât dobânzile se formează pe baza unor indici variabili.
Randamentul mediu anual pentru aceste investiţii este de 8,60%.
Fondurile monetare. Avantajele sunt managementul pro fesionist, puterea mare de negociere cu banca şi posibilitatea de lichidare a investiţiilor fără pierderea câştigului. Dezavantajele constau în lipsa de garantare directă a investiţiilor şi comisioanele de management.
Aici, randamentele anuale sunt de aproximativ 8,20%.