Execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 martie s-a încheiat cu un deficit de 5,2 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB.
Veniturile încasate la bugetul general consolidat, au fost în sumă de 41,6 miliarde lei, cu 10,2% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+35,9%), accize (+20,4%), şi a veniturilor nefiscale (+5,9%), informează Ministerul Finanţelor Publice.
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 2,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Impozitul pe profit a scăzut în termeni nominali cu 13,3% faţă de perioada similară a anului precedent, iar încasările din impozitul pe venit au înregistrat o scădere de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă.
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 46,8 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,3% faţă de anul precedent şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB. Creşterea s-a datorat, în mare parte, plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde lei pe primele trei luni ale anului precedent la 2,2 miliarde lei.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.
Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subvenţii (-16,5%), asistenţă socială (- 2,8%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au continuat să crească accentuat, respectiv cu 73% fată de luna februarie 2011 şi de 2,7 ori faţă de primele trei ale anului 2010.
Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii