Preşedintele Băsescu a anunţat de la Covasna că urgenţa “poporului neperformant”, ba şi leneş, şi beţiv, este revizuirea Constituţiei. Acum, după Paşte, Guvernul trebuie să înainteze Parlamentului proiectul de lege, iar aleşii trebuie să dea zor, aşa încât Referendumul constituţional să aibă loc odată cu alegerile locale, din iunie 2012. Las’ că practica şi recomandările UE sunt ca referendumurile să nu fie cuplate cu alegeri de orice fel, spre a nu se influenţa, dar nu modificarea Constituţiei ţine în loc sau mişcă economia României, de care depinde supravieţuirea populaţiei şi ieşirea ei din mizeria în care a dus-o o guvernare incompetentă şi minată de corupţie.
Care sunt, deci, dedesubturile?
1).Cuplarea Referendumului cu alegerile locale, mai cu seamă bine pregătită, sub un slogan gen “PDL vă propune să trăiţi într-un stat modern”, vizează atragerea electoratului către actuala Coaliţie şi cucerirea de către portocalii a cât mai multor primării şi consilii judeţene, pârghie esenţială pentru alegerile parlamentare şi, poate, singura şansă a PDL de a se menţine la putere. Schimbarea echilibrului parlamentar şi preluarea puterii de către actuala Opoziţie l-ar pune pe Băsescu într-o situaţie incomodă, chiar vulnerabilă, date fiind frecventele sale derapaje de la atribuţiile constituţionale şi imixtiunile în treburile celorlalte puteri.
2). Dizolvarea automată a Parlamentului, dacă-l suspendă pe preşedinte, iar electoratul îl menţine, e iarăşi un “memento mori” pentru aleşi şi un mod de a-şi proteja poziţia pentru preşedinte.
3). Reglementarea regiunilor de dezvoltare e o promisiune făcută UDMR (ca şi Statutul minorităţilor), ştiută fiind harta deja propusă de maghiari, care “văd” o macroregiune ce se suprapune peste conturul impus în 1940 de Diktatul de la Viena, aşa încât deţinerea efectivă a deciziei nici n-ar mai trebui să fie botezată etni