Într-o piață pietonală din Bruxelles, din cartierul flamand al capitalei belgiene, de obicei inundată de turiști, cateva sute de români s-au strâns duminică (24 aprilie) pentru a sărbători Paștele "ca acasă": cu mici și cozonac.
Muzica românească, mirosul de mici învârtiți pe grătar, o mână de oameni îmbrăcați în costum popular și valuri de imigranți români care nu au optat pentru un Paște în România au reușit să transforme mica piață într-o sărbătoare.
Unii au fost îmbrăcați pentru petrecere și hotărâți să urmărească tot programul spectacolului. Alții erau pur și simplu în trecere pentru un mic cu muștar și un schimb de replici în limba românească.
Voia bună costă mai mult la Bruxelles, însă. Cozonacul nu coboară mai jos de 8 euro. O sarma cu mult orez este 1 euro și un mic 1,5 euro. Checul, de 3 euro, a fost cel mai căutat de cei doritori de un dulce românesc.
În ciuda prețurilor piperate, prezentarea mâncării semăna mai mult cu bucătăria unei familii de români, aranjată pe fugă și fără prea multă grijă la detalii. Bucătari - și vânzători - erau puțini: femeia cu sarmalele, familia cu plăcintele cu brânză de vaci și cozonaci și taraba cu vin românesc.
Însă detaliile organizatorice nu i-au oprit nici pe străini să-și umple farfuriile cu bunătățuri tradiționale românești, ademeniți să guste din carnea care a umplut, cu sau fără voie, toată piața Sainte Catherine cu miros de mici, miros de "acasă".
Românii care și-au adus prietenii străini la eveniment explicau de zor din ce sunt făcuți micii, încercând să traducă, mai mult sau mai puțin coerent ce înseamnă ei în engleză sau franceză.
"Little ones", explica un român în engleză prietenului său. "Les petites", comandă un francez la grătarul care ardea continuu. Drobul, prezent și el în farfuriile celor veniți cu dor de Paște românesc, a fost mai greu de