Comisia Europeana a probat planurile de constructie a unui trio de lasere uriase, in Romania, Ungaria si Cehia. Proiectul, numit Extreme Light Infrastructure (ELI, -Infrastructura de Lumina Extrema), va pune bazele construirii unui laser si mai puternic, care ar putea incerca sa extraga particule "virtuale" din vidul spatiu-timp.
Cele trei noi lasere vor fi terminate pana in 2015, scrie publicatia New Scientist. Fiecare laser va emite un puls cu o putere de 10 petawatti (1016 watti) - adica de cateva sute de ori puterea folosita de civilizatia umana, sustine sursa citata.
Pulsurile vor dura doar aproximativ 1.5 x 10-14 secunde, mai putin de o zecime din timpul cat ii ia luminii sa traverseze diametrul unui fir de par. Deoarece pulsurile sunt atat de scurte, contin mai putina energie decat laserele de la National Ignition Facility (NIF) din California, care dureaza 2.0 x 10-8 secunde. Insa in aceasta scurta perioada de timp, laserele Extreme Light Infrastructure vor livra de 20 de ori puterea unui puls emis de NIF.
Fiecare laser va costa aproximativ 400 milioane de dolari si fiecare va fi construit diferit, in asa fel incat fiecare va efectua experimente diferite in domeniul fizicii, precum accelerarea particulelor folosind pulsurile de lumina, studierea nucleului atomilor si generarea de pulsuri pentru studierea dinamicii evolutiilor extrem de rapide din atomi.
Daca acest proiect va functiona bine, un al patrulea laser va fi construit, cu zece lasere, fiecare cu o putere dubla fata de puterea combinata a primelor trei, insumand asadar 200 de petawatti.
Coordonatorul proiectului, Gerard Mourou, director al Institutului pentru Lumina Extrema din Franta, spera ca sistemul va putea ajunge, in cele din urma, la intensitati care ar putea face ca particulele "virtuale" sa devina reale.
Pagina de Interne