Marţi, 26 aprilie, se împlinesc exact 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl. O ceremonie comemorativă are loc cu această ocazie, la care participă preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici şi cel rus, Dmitri Medvedev. Ce lecţie trebuie să tragă însă umanitatea din această dramă?
Pentru preşedintele Medvedev, principala lecţie care se impune este cea a adevărului. "Lumea în care trăim este atât de interdependentă şi de fragilă, încât orice tentativă de ascundere a adevărului se termină cu o tragedie", a declarat şeful statului rus la Kremlin. El s-a referit la faptul că după explozia de pe 26 aprilie 1986, puterea sovietică de la acea oră a păstrat secretul dezastrului timp de trei zile, înainte de a alerta întreaga lume.
Pentru cele peste o sută de mii de persoane care au manifestat luni în Germania şi în Franţa cu ocazia acestei comemorări, lecţia care se impune este însă alta: umanitatea trebuie să renunţe la energia nucleară.
În numeroase ţări multe voci şi multe organizaţii sunt de aceeaşi părere, iar recenta catastrofă de la Fukushima, din Japonia, unde o altă centrală nucleară a fost avariată în urma unui cutremur reprezintă un argument suplimentar.
Pentru autorităţile franceze, lecţia care se impune după cele două grave accidente intervenite la o distanţă de 25 de ani este necesitatea instituirii unui control internaţional în materie de securitate nucleară civilă.
Ecologiştii francezi consideră însă că numai "ieşirea" treptată din era nucleară este o soluţie. Ei cer, printre altele, închiderea unei centrale nucleare situate la numai o sută de kilometri de Paris, centrală care în caz de accident ar pune în pericol viaţa a 12 milioane de oameni.
Aceste argumente vor continua să fie dezvoltate în Franţa în perioada următoare, pe fondul alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Candidatul ecologist la prezidenţ