Aproximativ 10% din populaţia României suferă de cardiopatie ischemică. Incidenţa este mai mare la bărbaţi decât la femei şi aceasta creşte cu vârsta la ambele sexe. Specialistul consultat de Jurnalul de sănătate explică această patologie, astfel încât să-i ajute pe suferinzi ca să-şi îmbunătăţească prin forţele proprii calitatea vieţii.
Tratamentul şi exerciţiile fizice
În primul rând, aceşti pacienţi trebuie să ştie că tratamentul prescris de medicul specialist este esenţial, deoarece el are ca scop suprimarea simptomelor clinice şi reducerea semnelor obiective de ischemie miocardică, prevenirea agravării bolii şi a sindroamelor coronariene acute, oprirea evoluţiei bolii cauzale (ateroscleroza) sau regresia acesteia (dacă este posibil) şi creşterea speranţei de viaţă. Măsurile generale sunt esenţiale, având în vedere caracterul cronic al afecţiunii.
Este foarte importantă informarea pacientului asupra naturii afecţiunii lui, a modalităţilor de influenţare favorabilă a evoluţiei prin tratament farmacologic şi general, a recunoaşterii factorilor care agravează accesele anginoase şi asupra eliminării acestora. De asemenea, este important ca pacientul să facă modificări în stilul de viaţă, de activitate profesională sau în medicaţie. Misiunea de informare a pacientului aparţine medicului curant sau cardiologului.
Din planul de îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor cu CI fac parte exerciţiile fizice. Acestea trebuie executate sistematic, după evaluarea corespunzătoare prin teste de efort. Exerciţiile fizice pot produce modificări pozitive semnificative sub raport psihologic, metabolic şi al capacităţii de efort. Exerciţiile trebuie să ocupe minimum 30 min./zi (ideal 60 de minute), preferabil prin plimbări cu pas mai rapid, gimnastică organizată sau chiar ciclism. La o persoană antrenată, ritmul cardiac de bază şi la efo