Broccoli (Brassica oleracea) este un aliment cu proprietati terapeutice cunoscute de milenii. Bogat in vitamine si minerale, broccoli, ruda buna cu varza si conopida, poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.
Planta este cunoscuta inca de pe timpul Imperiului Roman. Pentru prima data s-a cultivat in provincia Calabria si a primit numele de Calabrese. Originea numelui actual se afla in latinescul "brachium" care inseamna brat sau creanga.
Contine glucide, vitamina A, C, de doua ori mai mult decat portocala, vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, este bogata in fibre alimentare si saraca in calorii.
Datorita continutului mare de glucoza, leguma intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si vezica urinara. De asemenea, se recomanda in tratamentul cancerului esofagian si la stomac.
Cercetatorii considera ca broccoli este una dintre cele mai bogate legume in substante anticancerigene. Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochilor, impiedicand formarea cataractei.
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului, si numai 44 de calorii, spre deosebire de portocala care nu are calciu, are doar 69 mg de vitamina C si are cu 50% mai multe calorii.
Si, ca sa mergem mai departe cu comparatia, trebuie spus ca laptele si produsele lactate nu contin vitamina C dar contin grasimi nesanatoase pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu grasimi 2% are 121 de calorii.
Concluzia ar fi ca broccoli contine, bine reprezentate, doua elemente vitale pentru organism, calciul si vitamina C, si calorii putine ceea ce-l recomanda si in curele de slabire.
Pentru ca organismul sa