O colecţie de 759 de documente militare clasificate oferă informaţii detaliate despre deţinuţii controversatei închisori americane Guantanamo, din nordul Cubei. Documentele obţinute de publicaţiile New York Times şi The Guardian de la WikiLeaks descriu sistemul intern de funcţionare al închisorii, precum şi tortura la care au fost supuşi deţinuţii.
Documentele publicate cuprind informaţii referitoare atât la deţinuţii din trecut, cât şi la cei din prezent. Dosarele sunt din perioada februarie 2002 - ianuarie 2009 şi oferă informaţii şi despre cei 172 de oameni încă reţinuţi la Guantanamo, la mai bine de doi ani după ce preşedintele Barack Obama a decis închiderea instituţiei.
Dezvăluirile descriu un sistem axat pe obţinerea de informaţii. Mulţi deţinuţi au fost ţinuţi captivi în cuşti pe parcursul zborului cu avionul până la Guantanamo şi apoi închişi timp de ani întregi, fără a fi puşi sub acuzare sau doar pe baza unor confesiuni obţinute prin tortură.
Printre deţinuţii care s-au dovedit nevinovaţi se numără Mohammed Sadiq, un bărbat afgan în vârstă de 89 de ani, care suferea de demenţă, reţinut pentru că deţinea nişte numere de telefon "suspecte" şi Naqib Ullah, un băiat de doar 14 ani, arestat din cauza "posibilelor sale cunoştinţe despre liderii talibani".
Documentele mai dezvăluie că aproape o sută de deţinuţi au fost diagnosticaţi cu boli depresive. Mulţi au intrat în greva foamei sau au încercat să se sinucidă. Câţiva cetăţeni britanici au fost reţinuţi la Guantanamo, chiar dacă autorităţile americane ştiau că nu sunt membri Al-Qaeda. Unul dintre ei, Jamal al-Harith a fost reţinut pur şi simplu pentru că fusese închis într-o închisoare talibană şi ar fi putut furniza informaţii despre tehnicile lor de interogare.
În documente se mai arată că autorităţile americane considerau principalul serviciu pakistanez de informaţii drep