* Bursa a avut rulaje cu 50% mai mari pe acţiuni şi drepturi, dar a pierdut 87% din lichiditatea tranzacţiilor cu obligaţiuni
Primele trei luni ale anului au adus Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un profit net cu 11% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, respectiv de 2,2 milioane de lei, în condiţiile în care profitul operaţional a cres-cut cu 127%, până la trei milioane de lei, comparativ cu 1,32 de milioane de lei, în primul trimestru al anului trecut.
Spre deosebire de primele trei luni din 2010, BVB a înregistrat pierderi financiare de 0,38 de milioane de lei. Bursa avea la 31 martie, anul acesta, lichidităţi de 63,8 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 5,97 milioane de lei.
Octavian Molnar, membru în Consiliul Bursei, ne-a explicat că pierderile financiare au survenit ca urmare a strategiei BVB de a-şi împărţi lichidităţile în depozite la mai multe bănci şi în mai multe valute. Această strategie a fost adoptată la cererea unor acţionari, din mai anul trecut. Domnul Molnar ne-a precizat: "La cererea acţionarilor exprimată în AGA din mai anul trecut, conducerea BVB a decis să împartă lichidităţile pe care le are şi să le depună la mai multe bănci, ca să diminueze riscul. Acţionarii au vrut ca astfel să se asigure conservarea banilor şi să nu se mai urmărească neapărat obţinerea de profit financiar".
Valentin Ionescu, directorul general al BVB, consideră că rezultatele operaţionale ale BVB din primul trimestru sunt îmbucurătoare, bursa raportând cel mai bun profit operaţional trimestrial de după criză.
Directorul BVB a declarat: "Primele trei luni ale anului au fost caracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali şi internaţionali pentru bursa autohtonă, iar îmbunătăţirea perspectivei macroeconomice a determinat o intrare în piaţă a cumpărătorilor, fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelul indicilor