Guvernul a eliminat condiţia impusă firmelor care contestă în instanţă un contract de parteneriat public-privat (PPP) de a depune o garanţie de 2% din valoarea contractului, dar a decis în schimb să le oblige la plata unei sume fixe şi a unei cote de până la 1% din valoarea contractuală.
În acelaşi timp, firmele care formulează plângeri la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar ale căror contestaţii sunt respinse de către Consiliu vor fi de asemenea obligate să cedeze statului o sumă fixă şi o cotă procentuală din valoarea contractului. Suma va fi reţinută din garanţia de participare impusă fiecărui ofertant în parte şi nu va fi restituită decât dacă firma în cauză contestă în instanţă decizia CNSC şi obţine în justiţie câştig de cauză.
Noile reguli au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea parteneriatului public-privat. Guvernul nu a anunţat proiectul ordonanţei pe ordinea de zi şi nici ulterior după şedinţa de guvern adoptarea acestei ordonanţe. Legea parteneriatului public-privat a fost viu disputată după adoptare, fiind considerată neaplicabilă.
Prin noul act normativ, Executivul a eliminat condiţia impusă firmelor care contestă în instanţă un contract de parteneriat public-privat de a depune o garanţie de 2% din valoarea contractului, dar i-a obligat pe toţi ofertanţii să constituie la licitaţie o garanţie de participare în cuantum de 1% din valoarea contractului. În document se arată că garanţia de 2% în cazul depunerii unei contestaţii a fost eliminată pentru a facilita "accesul neîngrădit la justiţie", după ce Comisia Europeană a atenţionat că Legea parteneriatului public-privat, intrată în vigoare în luna octombrie a anului trecut, contravine normelor europene în domeniu.
În acelaşi timp însă, Executivul impus un alt sistem de taxe, atât pentru cererile introduse la instanţ