In 26 aprilie 1986, la ora 01.23, reactorul numarul 4 al centralei sovietice din Cernobil, in nordul Ucrainei, a explodat in cursul unui test de securitate, provocand cea mai mare catastrofa nucleara civila pana la aceasta data, relateaza AFP.
Conducerea centralei a decis sa profite de oprirea programata a reactorului pentru a face un test de securitate.
Testul a inceput la ora 1.23 de minute si 4 secunde. Un pic inainte de sfarsitul acestui minut fatal, o crestere necontrolata de putere s-a produs, declansand doua explozii, urmate de incendii.
Anchetele efectuate ulterior au scos la lumina erori de manipulare si de conceptie a acestui reactor sovietic, de tipul RBMK.
"01.24: zgomote puternice. Barele sistemului de gestionare si de protectie s-au oprit", scrie un inginer insarcinat cu controlul reactorului, in jurnalul sau de bord.
Miezul reactorului a fost distrus si un nor puternic radioactiv s-a ridicat la cer. O parte a recazut in jurul centralei, dar vantul a purtat elemente radioactive in alte regiuni ale Ucrainei, Belaruslui, Rusiei, Romaniei, pana in Europa Occidentala.
In centrala, un angajat a fost ucis in explozie. Corpul sau nu a fost regasit niciodata. Un altul a decedat cateva ore mai tarziu. Primii pompieri care au ajuns la centrala pentru a impiedica extinderea incendiului la reactorul numarul 3 sunt supusi unor iradieri enorme.
Alte 28 de persoane mor in saptamanile urmatoare, victime ale unor iradieri prea mari.
In fata acestei catastrofe, autoritatile sovietice pastreaza tacerea, chiar daca pun in pericol populatia in acest fel.
Evacuarea orasului Pripiat, 48.000 de locuitori, printre care si personalul centralei, situat la trei kilometri de Cernobil, nu are loc decat in 27 aprilie, la inceputul dupa-amiezii, o zi si jumatate dupa explozie. @N