Ancheta ANI a fost declanşată în urma informaţiei că soţia ministrului Muncii era consilieră la o asociaţie care gestiona un proiect cu bani europeni, legat de piaţa forţei de muncă. Mai mult, sediul asociaţiei era, în acte, la locuinţa soţilor Botiş.
Acum ies însă la lumină şi alte amănunte. Asociaţia „Parteneriat Euroactiv" din Bistriţa a fost înfiinţată în 2007, iar printre fondatori se afla şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, al cărei director executiv era în acea perioadă chiar Ioan Botiş. Actul constitutiv al asociaţiei a fost schimbat în septembrie 2010, eliminând AJOFM din structura membrilor fondatori.
Mai mult, tot atunci au fost introduse în obiectul de activitate al firmei informarea, consilierea profesională şi medierea muncii; formarea profesională, consultanţă şi asistenţă, selectarea şi plasarea forţei de muncă pe piaţa internă şi externă, servicii de asistenţă şi incluziune socială, printre altele. Înregistrarea modificărilor a fost făcută însă abia în noiembrie 2010, aşadar la momentul depunerii cererii de finanţare pentru programul UE, în 19 septembrie, asociaţia nu putea desfăşura activităţile prezentate în proiect.
Modificările au fost făcute de Alina Căpraru, care nu era doar persoana împuternicită să reprezinte asociaţia la judecătorie, ci şi consiliera de presă a lui Botiş.
Mai mult, în proiectul „Şansă la demnitate", finanţat din fonduri UE, se prevedea şi închirierea unei „săli de curs" pentru o perioadă de şase luni. Spaţiul a fost găsit chiar la adresa la care figurează domiciliul soţilor Botiş, dar nu a fost închiriat pentru şase luni, ci pe patru ani, pentru 5.500 de lei pe lună. Contractul a fost încheiat între SC Mobil Construct SRL, al cărei administrator este Ligia Botiş, şi Asociaţia „Parteneriat Euroactiv." Botiş a prezentat însă o notificare de reziliere a contractului, ca