În maximum trei luni de zile, bucureştenii vor putea cumpăra cartele de metrou şi de la automatele amplasate în staţii. "Este vorba de o investiţie din surse proprii ale Metrorexului în urma căreia, în 2-3 luni, vom avea 35 de automate de vânzare a cartelelor", a declarat pentru gândul directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte. El a precizat că, la începutul lunii mai, va ajunge în ţară aparatul prototip.
Cât se scumpeşte cartela de metrou
Investiţiile în modernizare vor conduce la scăderea cheltuielilor companiei de stat, susţine directorul general al Metrorex. Aceasta este de altfel şi una dintre cerinţele Fondului Monetar Internaţional (FMI) care recomandă ca, până în 2012, tariful călătoriei cu metroul să se majoreze cu circa 30%. La nivelul anului 2010 costul mediu al unei călătorii cu metroul a fost de circa 0,67 lei, în timp ce costul mediu nesubvenţionat a fost de circa 3,5 lei, chiar şi în condiţiile unei majorări operate în luna septembrie a anului trecut. "Dacă trecem graniţa, putem observa că o călătorie simplă cu metroul dintr-o capitală europeană costă circa un euro", explică Udrişte.
Ideea transferului unei părţi tot mai importante a costului real al unei călătorii cu metroul către călător nu este nouă. Ministerul Transporturilor doreşte ca pe viitor să poată ajusta preţul fără a mai fi condiţionat de nivelul inflaţiei. În prezent se află în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte ca ministerul să aibă "posibilitatea ajustării acestor tarife la valori cât mai apropiate de costurile reale ale serviciilor oferite", potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Angajări pentru staţiile Pajura şi Bazilescu
O veste bună este că, din vară, locuitorii Capitalei vor beneficia de două noi staţii de metrou: Pajura şi Parc Bazilescu. Lucrările la cele două pr