Cu flori în mâini, medalii în piept, în cârje sau în scaune cu rotile, victimele avariei de la Cernobîl din toată ţara s-au adunat la Chişinău pentru a comemora un sfert de secol de la producerea exploziei nucelare din Ucraina.
„Lichidatorii" avariei de acum 25 de ani au depus coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ulterior, ei au pornit din Piața Marii Adunări Naționale într-un marş comemorativ spre parcul din strada Trandafirilor, unde se află un monument şi o bisericuţă dedicate vicitmelor tragediei nucleare.
În fruntea coloanei, se deplasează o maşină blindată şi militari ai Armatei Naţionale cu steaguri tricolore. Manifestanţii sunt însoţiţi şi de o ambulanţă, care acordă asistenţă medicală în caz de necesitate.
Un omagiu au venit să aducă celor răpuşi de radiaţii văduvele şi copiii rămaşi orfani, precum şi câţiva oficiali, printre care primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, ministrul Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, şeful comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu. La acţiunea de comemorare participă şi interpreţii care au cântat pentru moldovenii trimişi să muncească la lichidarea avariei. Premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar, Marian Lupu, sunt aşteptaţi la manifestaţia care va începe la ora 12.00 în parcul din sectorul Botanica.
Avaria de la Cernobîl este considerată cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din localitatea ucraineană a explodat la 01:23 noaptea. Toţi locuitori oraşului şi împrejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos.