Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a anunţat că îşi exprimă o serie de rezerve în legătură cu datele statistice furnizate de România.
“Eurostat îşi exprimă rezerva în privinţa calităţii datelor raportate de România, din cauza incertitudinilor cu privire la influenţa unor companii de stat asupra deficitului bugetar, cu privire la raportarea făcută la categoriile ESA 95 alte conturi de intrări-ieşiri, cu privire la natura şi impactul unor tranzacţii financiare şi cu privire la consolidarea fluxurilor intra-guvernamentale”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Eurostat.
Potrivit datelor raportate de România,publicate marţi de Eurostat, România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 33,07 miliarde lei, echivalent cu 6,4% din PIB. Cheltuielile guvernamentale au reprezentat 40,8% din PIB, iar veniturile au fost de 34,3% din PIB.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu a spus, pentru Evz, că datele transmise la Eurostat au fost elaborate de INS, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Banca Naţională a României (BNR).
INS a transmis un comunicat de presă în care anunţă că MFP a demarat deja verificarea datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, transmise la Eurostat pe 31 martie. Urmează ca BNR şi INS să se implice şi ele în procesul de verificare.
Verificările urmăresc să descopere discrepanţele dintre conturile financiare şi nefinanciare ale CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.
Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a anunţat că îşi exprimă o serie de rezerve în legătură cu datele statistice furnizate de România.
“Eurostat îşi exprimă rezerva în privinţa calităţii datelor raportate de România, din cauza incertitudinilor cu privire la influenţa unor companii de stat asupra deficitului bugetar, cu privire la