La Paris începe miercuri, 27 aprilie, o conferinţă pe tema luptei împotriva corupţiei, reuniune organizată în comun de G20 şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
G20 şi OCDE îşi reunesc forţele pentru a lansa un nou semnal de alarmă legat de corupţie, fenomen care este departe de a bate în retragere şi care cangrenează masiv tranzacţiile comerciale internaţionale.
Într-un raport al OCDE-ului se arată că majoritatea guvernelor nu îşi respectă angajamentele internaţionale legate de lupta împotriva corupţiei şi de demascarea acestui fenomen.
Anul trecut, se arată în raport, doar cinci dintre ţările semnatare ale Convenţiei din 1999 privind combaterea corupţiei au recurs concret la sancţiuni împotriva unor persoane fizice sau morale vinovate de corupţie. Cele cinci ţări sunt Statele Unite, Germania, Franţa, Elveţia şi Marea Britanie.
Conferinţa de la Paris, eşalonată pe două zile va avea ca invitaţi numeroşi miniştri şi patroni de întreprinderi. Din punctul de vedere al OCDE-ului, ţările care continuă să se doteze în mod constant cu mijloace destinate combaterii corupţiei sunt Statele Unite şi Germania, date de altfel şi ca exemplu.
Nu este exclus ca la dezbaterile de miercuri şi joi să fie abordată problema relaţiilor comerciale pe care le întreţin ţările occidentale cu regimuri considerate corupte.
În acest sens, Franţa are motive să-şi pună întrebări legate de relaţiile economice excelente avute de exemplu cu Tunisia, iar Italia are motive să-şi pună întrebări în legătură cu natura relaţiilor comerciale întreţinute cu Libia.
Poate că dacă marile democraţii n-ar fi atât de de avide să profite de unele pieţe asiatice sau africane, mulţi dictatori n-ar fi beneficiat nici ei de un sprijin aproape necondiţionat, care i-a ajutat să rămână uneori decenii întregi la putere.
La Paris începe miercuri, 27 ap