Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, a ajuns la 78 de procese impotriva statului roman si a companiilor in care acesta detine actiuni. Compania americana incearca, printre altele, sa blocheze infiintarea "campionilor energetici".
Anuntat cu surle si trambite de catre autoritati, proiectul infiintarii celor doi mamuti energetici - Electra si Hidroenergetica - este in prezent blocat, printre altii, si de Fondul Proprietatea, prin procesele intentate in instanta, odata cu trecerea sub administrarea Franklin Templeton.
Paradoxul consta in faptul ca statul este actionar atat in companiile care ar urma sa formeze cei doi mamuti cat si in cadrul Fondul Proprietatea, unde mai detine inca cea mai mare participatie, de aproape 37%.
Daca actionarii Fondului decid sa rezilieze contractul incheiat cu Franklin Templeton, atunci ar trebui sa achite compensatii de circa 4 milioane euro, au spus pentru DailyBusiness.ro oficiali ai administratorului FP.
Suma reprezinta comisionul incasat pe 6 luni de Franklin Templeton pentru administrarea Fondului Proprietatea.
Oficialii Franklin Templeton apreciaza ca procesul cu cea mai mare miza pentru FP este cel privind obtinerea unei participatii suplimentare de peste 9% in cadrul Nuclearelectrica. Acest proces a fost insa initiat inainte ca Franklin Templeton sa devina administratorul FP.
Un alt proces intentant de FP, sub administrarea Franklin Templeton, este cel impotriva Romgaz, privind donatia de 400 milioane lei catre statul roman.
De ce se opune administratorul FP infiintarii Electra si Hidroenergetica
"Actualul plan de infiintare a Electra si Hidroenergetica are deficiente majore. Niciuna dintre aceste companii nu are politici adecvate si eficienta operational necesara pentru indeplinirea cu succes a unui astfel de proiect de fuziune",