Valul de muncitori din est i-ar putea afecta mai ales pe cei cu salarii modeste, spun experţii . Cetăţenii din Cehia, Polonia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia vor fi liberi să lucreze în Occident de luna viitoare.
Germanii sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde joburile, arată un sondaj de opinie al Institutului pentru Cercetări în Afaceri (IW) din Köln. Institutul, care are legături strânse cu angajatorii germani, se aşteaptă ca peste 1,2 milioane de muncitori străini să ajungă în Germania până în 2020. Potrivit sondajului, aproximativ 800.000 de muncitori ar urma să sosească în următorii doi ani. „Vor fi probabil mulţi imigranţi în următorii ani, dar, pe termen lung, fluxul va fi moderat", a declarat directorul IW, Michael Huether.
El a descris ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ca fiind „pasul potrivit la momentul potrivit". „Mai ales acum, în perioada de recuperare economică, avem nevoie de forţă de muncă suplimentară", a spus Huethner care a adăugat că forţa de muncă bine calificată din estul şi centrul Europei poate ajuta la atenuarea unor blocaje.
Germania de est, cea mai expusă
Potrivit sondajului, 40% din populaţia Germaniei se teme de efectul ridicării restricţiilor. Experţii mai spun că germanii cu salarii modeste sunt cei mai expuşi în faţa valului de muncitori din Est, pentru că aceste schimbări afectează în principal categoria angajaţilor cu nivel scăzut de calificare. Există, de asemenea, temeri că schimbările vor afecta în special zonele cele mai sărace ale Germaniei de est care sunt şi vecinele noilor state membre. Cetăţenii din Cehia, Polonia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia vor fi liberi să lucreze în Germania de luna viitoare.
Austriecii, la fel de îngrijoraţi
Un alt sondaj de opinie, efectuat luna trecută, arată că austriecii sunt şi ei îngrijoraţi