Vineri are loc nunta Prințului William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul regal britanic, cu logodnica sa, Kate Middleton. Nunta atrage un interes deosebit nu doar în Marea Britanie, unde 29 aprilie a fost declarată de Guvern zi nelucrătoare, ci și în întreaga lume. Se estimează că prin intermediul televiziunii, două miliarde de persoane vor urmări în direct ceremoniile de la Londra.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Presa britanică este plină până la saturație de nunta lui William și Kate. Televiziunile prezintă documentare nu doar despre protagoniștii acestei nunți, ci și despre nunțile care au avut loc de-a lungul timpului și mai ales în ultimul secol în familia regală britanică.
O comparație foarte la îndemână și extrem de semnificativă este cea dintre nunta tinerilor de acum cu aceea a tatălui lui William – prințul moștenitor Charles – cu Lady Diana Spencer, în iulie 1981.
Imaginile vorbesc de la sine: în timp ce Will, cum i se mai spune și Kate sunt relaxați și apar ca un cuplu de îndrăgostiți, imaginile de arhivă relevă un Charles care cu greu își ascundea nefericirea și o Diana timidă și nepregătită pentru căsătoria care se va dovedi a avea un final trist și cu urmări tragice.
Sigur că vremurile s-au schimbat. În timp ce Charles s-a căsătorit la 33 de ani cu o tânără de nici 20 de ani, provenind dintr-o familie nobiliară, Will se căsătorește cu o fostă colegă de facultate, pe care a cunoscut-o cu zece ani în urmă, când ambii studiau istoria artei la Universitatea Saint Andrews din Scoția.
Ei au primit pentru această căsătorie aprobarea oficială a Reginei Elisabeta a II-a, potrivit legii care reglementează căsătoriile din familia regală, lege care datează din 1772 și este menită să prevină căsătorii care ar putea aduce prejudicii monarhiei britanice.
Regina însăși are o experiență destul de tristă