În timp ce forţele de securitate siriene continuă să intervină violent asupra manifestanţilor din oraşul Daraa şi suburbia Douma din oraşul Damasc, punctele strategice ale protestelor împotriva preşedintelui, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au solicitat ONU adoptarea unei rezoluţii şi pregătesc aplicarea de sancţiuni asupra unuia dintre cele mai stabile - până acum - regimuri din Orientul Apropiat, scrie presa internaţională.
Întinderea crizei din Siria pe termen lung îngrijorează statele lumii, întrucât Siria este actor-cheie în cadrul unei alianţe care aduce împreună Iran, gruparea Hezbollah din Liban, gruparea Hamas din Fâşia Gaza, precum şi alte grupări palestiniene radicale, care se opun relaţiilor pacifiste cu Israel. Iar în cazul în care Siria intră în haos, destrămarea alianţei ar zdruncina serios stabilitatea politică în întreaga zonă.
Forţele armate siriene au continuat să tragă asupra manifestanţilor din tancuri şi vehicule blindate, ultimul asalt soldându-se cu cel puţin 35 de morţi, dintre care cei mai mulţi în oraşul Deraa, unde au loc cele mai violente demonstraţii, conform The Wall Street Journal.
Totodată, liniile telefonice au fost tăiate şi curentul electric întrerupt, atitudinea autorităţilor faţă de proteste dovedind încercările disperate ale preşedintelui Bashar-al-Assad de a dispersa mulţimile care îi cer demisia.
"În mod cert, ei se panichează (autorităţile - n. red.) şi dublează dimensiunea represiunii", spune analistul american Andrew Tabler. "Este un punct de cotitură. Şi nu este un punct de cotitură spre mai bine", mai spune el. Cel puţin 400 de persoane au fost ucise în ciocniri cu autorităţile, de la începutul protestelor luna trecută, iar peste 1.000 de persoane au fost arestate, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului din Siria. Mai mult, guvernul sirian a hotărât convocarea