Zeci de băimăreni au asistat ieri la „Danţul la şură“ de la Muzeul Satului. La deschiderea oficială a sezonului de vară, organizatorii au „pus la bătaie“ trei miei, din care s-au preparat 300 de porţii de gulaş, plus tot atâtea porţii de mămăliguţă.
Uliţele Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare au fost pline de lume, ieri, la deschiderea oficială a Muzeului Satului. Dacă în ultimele trei ediţii, deschiderea s-a făcut de fiecare dată în 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, în acest an, evenimentul a avut loc ieri. „Ziua Sfântului Gheorghe a căzut în acest an în Sâmbăta Mare. Noi am amânat această sărbătoare cu trei zile, pentru că nu se cădea să petrecem în Săptămâna Patimilor“, a explicat Gheorghe Robescu, directorul muzeului.
Mâncare şi voie bună
Pentru buna desfăşurare a evenimentului, organizatorii au „pus la bătaie“ trei miei, din care a fost preparat gulaşul, dar şi câteva oale de mămăliguţă. „Am preparat 150 de litri de gulaş din carne de miel şi câteva sute de porţii de mămăliguţă în straturi după reţete tradiţionale din Maramureş“, a explicat Ludovica Ungur, restaurator textile în cadrul muzeului, dar şi bucătar de ocazie.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI
Câteva sute de oameni au asistat la liturghia oficiată în Biserica de lemn, după care au gustat din bucate. Apoi au început „danţul“ şi voia bună. „Am avut invitaţi meşteri populari cu articole tradiţionale, dar şi cinci ansambluri de copii şi adulţi din localităţile limitrofe municipiului Baia Mare“, a spus Gheorghe Robescu, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare. „Este deja a patra oară când la deschiderea oficială a sezonului de vară la muzeu, organizăm «Danţul la şură». Este ocazia perfectă să păstrăm şi să promovăm obiceiurile specifice Maramureşului“, a mai declarat Robescu.
Aniversarea protectorului municipiului Baia