Stârcii de noapte, care se reîntorc anual pe heleşteele de la Iernut, vor avea cuiburi noi. Pentru a proteja specia de păsări, membrii Asociaţiei „Grupul Milvus” au creat mai multe cuiburi artificiale în mijlocul unui heleşteu din Iernut.
Judeţul Mureş se poate mândri cu cea mai numeroasă populaţie de stârci de noapte din Transilvania. Prezenţa păsărilor în heleşteele complexului piscicol Iernut-Cipău nu a rămas neobservată de ornitologii Asociaţiei „Grupul Milvus”, care au decis să le includă într-un proiect de conservare şi salvare a speciei. Zona a fost aşadar inclusă în situl Natura 2000, fiind în custodia asociaţiei.
Aici, membrii acesteia au realizat o colonie de cuibărit artificială în mijlocul unui heleşteu de la Iernut, tocmai pentru ca stârcii de noapte să nu mai trudească la construcţia cuiburilor şi să se întoarcă în siguranţă în apele mureşene.
„Sălciile care susţin cuiburile naturale construite de stârci nu au rezistat inundării permanente din ultima perioadă, şi s-au uscat în totalitate, situaţie care putea duce la dispariţia acestei populaţii foarte importante”, se arată într-un comunicat al Grupului Milvus.
40 de cuiburi noi
Pentru crearea cuiburilor artificiale, membrii asociaţiei au fixat pe fundul lacului mai multe bare metalice, la care s-au ataşat puieţi de salcâm. Astfel, în mijlocul lacului artificial s-a creat un pâlc de arbori, pe crengile cărora s-au montat 40 de cuiburi artificiale, realizate din împletitură de crengi de salcie. Astfel, stârcii de noapte, care vor ajunge pe meleagurile mureşene în luna aprilie, vor avea din acest an o „casă” nouă.
„Sperăm din suflet ca aceste păsări minunate vor accepta cuiburile artificiale create pentru ele şi îşi vor creşte puii în condiţii de siguranţă, deoarece cuibăritul cu succes al generaţiei de astăzi este o condiţie indispensabilă pentru supravieţu