Prima publicaţie, „Szatmári Ertesitő” (Mesagerul sătmărean), a fost tipărită în 1861, iar prima de limba română - săptămânalul „Satu-Mare” – în 1919. În judeţ nu s-a păstrat niciun exemplar din aceste publicaţii, însă există cel de-al doilea ziar, „Szamos” (Someşul-nr), editat în 1869. Acesta conţinea publicitate, anunţuri, literatură şi foarte puţine ştiri.
Primele semne ale presei sătmărene datează din anii 1861-1862, când a fost editat primul ziar sătmărean de limba amghiară, intitulat „Szatmári Ertesitő” (Mesagerul sătmărean – n.r.), conform Martei Cordea, angajată la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Prea multe informaţii legate de ziar nu s-au păstrat. Şe ştie că era un săptămânal care aparţinea fostei Asociaţii Economice municipale şi, ulterior, şi Asociaţiei Femeilor.
Cel mai vechi ziar păstrat în arhive datează din 1869
Biblotecara a mai arătat că cea de-a doua publicaţie sătmăreană a fost „Szamos” (Someşul), apărută pentru prima oară în anul 1869, în limba maghiară. Acesta este şi cel mai vechi ziar păstrat încă în arhivele Bibliotecii Judeţene. Este vorba de o publicaţie la început editată de două ori pe săptămână, iar ulterior transformată în cotidian. Ziarul avea opt pagini în format A3. A fost un ziar ce conţinea în mare parte machete publicitare, articole de tip anunţ şi texte literare, ştirile fiind în procent mic. Cele mai multe machete aparţineau tipografiei oraşului, unor case de amanet, unor case de credit şi de asigurări.
Cele mai multe articole erau de fapt anunţuri privind desfăşurarea unor evenimente de genul licitaţiilor. Puţinele ştiri publicate, în proporţie de aproximativ 5-10% din ziar, aveau în conţinut anunţuri privind organizarea de târguri sau preţurile la alimente.
„Satu-Mare”, primul ziar de limba română
Deşi presa sătmăreană a luat naştere în urmă cu exact 150 de ani, prim