Oficialii FMI vor cere Guvernului să rezolve, în cel mai scurt timp posibil, problema companiilor de stat care merg în pierdere şi vor atrage atenţia asupra măsurii de reducere a contribuţiilor sociale, anunţată încă de la începutul acestui an de premierul Emil Boc, susţin surse apropiate discuţiilor dintre cele două părţi. "E un lucru important (rezolvarea problemei companiilor de stat care merg în pierdere, n.r.), care cere multă muncă. Trebuie căutată cea mai bună soluţie pentru fiecare dintre ele. Unele vor fi privatizate total sau parţial, altele vor rămâne sub controlul statului dar reformate, altele vor fi închise", au declarat sursele.
Ele au precizat că în ceea ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale, recomandarea Fondului, acest pas nu trebuie făcut decât după o analiză serioasă, în care să se ţină cont de "sustenabilitatea fiscală pe termen mediu". "Trebuie să vă uitaţi şi la 2012, nu doar la anul în curs, pentru că aveţi de respectat o ţintă strictă de deficit bugetar", au precizat ele. Vizita oficială are loc în perioada 27 aprilie - 9 mai, scopul fiind prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, în valoare de 5,4 miliarde de euro semnat recent de Guvern cu FMI, CE şi Banca Mondială.
Fondul a alcătuit o "listă neagră" a companiilor de stat, dintre care cele mai multe sunt în pierdere şi acumulează datorii foarte mari, cu ocazia acordului financiar precedent, semnat în primăvara lui 2009. În 2010 acele companii au ajuns la un nivel total al datoriilor către bugetul de stat de circa 1,6 miliarde de euro, aproape 1,5% din PIB, în creştere cu 34% faţă de anul precedent. Printre cele 10 companii se numără Compania Naţională a Huilei şi cele trei companii de cale ferată (CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă).
În ceea ce priveşte dialogul cu partea română, mesajul pe care Fondul îl va transmite, într-un cadru informal, clasei politice