Senatorii au adoptat miercuri o iniţativă legislativă care, în dorinţa de a anihila "magazinele de vise”, propune interzicerea de la comercializare a tuturor plantelor, substanţelor şi preparatelor psihotrope, indiferent de destinaţia substanţei sau scopul activităţii, inclusiv cel din unităţile medicale sau în cercetare.
Iniţiativa a fost adoptată cu majoritatea voturilor celor prezenţi, toate grupurile parlamentare exprimându-şi susţinerea pentru acest proiect, în ciuda împotrivirii Guvernului exprimată de secretarul de stat Raed Arafat. Argumentul împotriva legii prezentat de Arafat a fost că, nespecificând care categorii sunt interzise, ar însemna că ar fi declarată ilegală inclusiv folosirea marker-ilor pentru determinarea prezenţei drogurilor din laboratoarele antidrog, şi, de asemenea, medicametele folosite în unităţile medicale.
Contraargumentul senatorilor de la toate partidele a fost acela că, în primul rând, Senatul fiind prima cameră sesizată, modificările necesare se vor putea aduce de către Guvern la dezbaterile din Camera Deputaţilor, iar apoi, adoptarea iniţativei era necesară pentru a se da un semnal politic favorabil stopării fenomenului de consum de substanţe halucinogene care a luat o amploare extremă în România. În susţinerea propunerii legislative, liderul liberal Puiu Haşotti a arătat că, printr-un vot favorabil, se va da un semnal favorabil pentru prefecţii şi primarii care au început acţiuni de combatere a fenomenului pe plan local.
Proiectul, deşi iniţiat de liberalul Mario Ovidiu Oprea, a fost susţinut inclusiv de către grupurile PDL şi UNPR, pedelistul Dumitru Oprea ţinând să sublinieze că, atunci când este vorba de o iniţiativă legislativă benefică pentru societate şi copiii României, partidul său nu ţine cont de paternitatea politică a proiectului şi îl susţine.
Discuţiile au fost marcate şi de