Între 300 şi 500 de soldaţi europeni şi din cadrul Uniunii Europene au fost angajaţi de liderul libian Muammar Kadhafi, potrivit unui expert în crimă organizată.
Mercenarii europeni sunt în mare parte specialişti în domeniul armelor grele şi al tehnologiei de elicopter, iar sumele pe care le cer se învârt în jurul a câteva mii de dolari pe zi. Potrivit sursei citate de EUobserver, majoritatea soldaţilor provine din Belarus, Serbia şi Ucraina, însă există şi o cantitate semnificativă de experţi polonezi în domeniul elicopterelor. Totodată, mai mulţi belgieni, britanici, francezi şi greci sunt, de asemenea, implicaţi.
Europenii angajaţi de Kadhafi sunt doar cireaşa de pe tort, comparativ cu numărul mult mai mare de luptători angajaţi din Republica Centrafricană, Ciad, Niger, Mali şi Somalia, care sunt plătiţi cu până la 2.000 dolari pe zi. Soldaţii ajung în Libia prin cele circa 15 aeroporturi încă deschise sau prin baza militară din sudul Libiei, care este încă operaţională.
Oficial, armata lui Kadhafi mai are doar 25.000 de soldaţi rămaşi, în urma dezertărilor, dar fiii lui comandă, de asemenea, trei unităţi militare bine echipate, cu între 35.000 şi 50.000 de luptători în total.
Informaţia vine de la Michel Koutouzis, un expert grec în crimă organizată, a cărui companie franceză, Lotophages Consulting, se ocupă de studierea problemelor de securitate a instituţiilor UE, ONU şi a Guvernului francez.
"În societatea libiană, există un tabu în ceea ce priveşte uciderea de persoane din grupul tribal propriu. Acesta este unul dintre motivele pentru care Kadhafi are nevoie de luptători străini", a declarat Koutouzis pe site-ul său, după ce
şi-a petrecut ultimele două luni călătorind prin Africa de Nord.
O sursă apropiată de rebelii libieni şi de Consiliul Naţional de Tranziţie din Benghazi a declarat pentru EUobserver că ofiţeri mil