Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi vor ca statele UE să poată reinstitui mai uşor controalele la graniţe. Motivul: zecile de mii de imigranţi care au sosit şi continuă să sosească din Africa. Sursa: REUTERS
Acordul Schengen, pilon al integrării europene, este zguduit de Paris şi Roma, care au cerut ieri UE să acorde statelor membre dreptul de a reinstitui mai uşor controlul la graniţele interne.
Premierul italian Silvio Berlusconi şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, reuniţi ieri la Roma, au arătat că vor să rezolve rapid problema migranţilor tunisieni sosiţi pe tărâm european. Cei doi au asigurat că au în continuare încredere în spaţiul fără frontiere interne, la care România spera să adere în martie - speranţă spulberată de opoziţia Franţei şi a Germaniei, dar şi de întârzierile Bulgariei. Ei au insistat însă asupra nevoii de reformă a regulilor care guvernează încă din 1985 acordul Schengen.
Peste 20.000 de nedoriţi
Criza care a determinat apelul italo-francez a început în ultimele luni, când zeci de mii de migranţi ilegali nord-africani, în special tunisieni, care au fugit de instabilitatea provocată de revoltele din lumea arabă, au sosit pe insuliţa italiană Lampedusa.
Parisul şi Roma au traversat deja un moment de tensiune, după ce Italia a acordat permis de şedere temporară pentru aproximativ 20.000 de imigranţi, iar Franţa a întărit controalele la graniţă şi a suspendat circulaţia unor trenuri pentru a bloca drumul tunisienilor către Hexagon.
Berlusconi şi Sarkozy se află sub presiunea extremei drepte din Italia şi Franţa, iar liderul de la Paris mai trebuie să pregătească şi o campanie electorală, în vederea alegerilor de anul viitor.
Scrisoare către UE
Liderul francez a fost clar. "Pentru ca Schengen să supravieţuiască, e necesar să fie reformat", a spus el d